WAC 2018

Evonik

Vandaag knijp je ketchup probleemloos uit een fles. Vroeger kwam hier heel wat schudwerk bij kijken. Een product van Evonik zorgt hier voor een betere dosering.

Evonik is een belangrijke speler in de speciaalchemie. Hun streefdoel is het uitwerken van klantgerichte oplossingen voor de grote en kleine problemen van deze wereld.

Zo lijkt de ketchupkwestie misschien een klein probleem, maar als je er even over nadenkt, was tot enkele jaren geleden, elke tube of bus behoorlijk gebruiksonvriendelijk. Je moest ermee schudden, er hard op knijpen of ze proberen samen te drukken om er iets uit te krijgen. Om maar te zwijgen over het feit dat je nauwelijks kon kleine hoeveelheden uit een bus schudden of knijpen. Samen met het ontwerp van nieuwe verpakkingen bracht het Evonik product Aerosil (kiezelzuur) hier de oplossing. Het geheim? Aerosil beïnvloedt de viscositeit (stroperigheid/vloeibaarheid) van de producten waaraan je het toevoegt, zoals bijvoorbeeld ketchup, tandpasta of shampoo. In rust zorgt het voor een stevige viscositeit, maar eens je druk uitoefent op de tube of fles, verdwijnt die waardoor alles makkelijk gaat glijden. Problem solved!

Evonik bundelt de technische expertise van haar mensen in de productieafdelingen met de creativiteit en het initiatief van onderzoekers binnen de groep. Het is een creatief chemiebedrijf en die creativiteit vertaalt zich in heel wat dagdagelijkse, maar evengoed minder alledaagse producten. Een overzichtje:

  • Methionine (aminozuur) zorgt als bijvoeging (supplement) in de dierenvoeding voor een betere groei en vleesmassa. Evonik speelt op die manier in op het almaar stijgende vleesverbruik in de wereld.
  • Aerosil vindt ook toepassing in bijvoorbeeld vliegtuigbanden, zodat ze beter bestand zijn tegen de wrijvingswarmte tijdens het landen. Of in de omhulsels rond medicatie zodat geneesmiddelen niet meteen afgebroken worden in je maag maar verder in het lichaam in het bloed terecht komen.
  • Isobuteen zorgt voor een betere luchtdichtheid van alle bandensoorten, en (basket)ballen. Dankzij deze toepassing kan de lucht in een opgepompte band moeilijker ontsnappen via het rubber. Verder wordt het verwerkt in kleefstof voor pleisters op de wonden.
  • TMC-on wordt verwerkt in polycarbonaat, een kunststof zeer doorschijnend en goed bestand tegen warmte. Onder meer de auto-industrie maakt hiervan gebruik voor de productie van glas voor autolampen.


Het gezicht van Evonik

Fd

Frank Daman

Afgevaardigd Bestuurder

Weetje

Met de fiets(bus) naar Evonik

Werknemers van Evonik testen een fietsbus uit om makkelijk met de fiets de files te omzeilen en sportief naar het werk te komen.
https://www.wearechemistry.be/...

Vind chemie in je job

#WEARECHEMISTRY

Vind
je job
Technisch
talent
gezocht!