WAC 2018

Janssen Pharmaceutica

Wist je dat er jaarlijks 7,6 miljoen mensen sterven aan kanker, dat er ruim 33 miljoen HIV-patiënten zijn en dat er zo’n 170 miljoen mensen besmet zijn met hepatitis C? Dan is het geruststellend te weten dat er in de Antwerpse Kempen dagelijks bijna 4000 mensen in de weer zijn om deze ziekten te helpen bestrijden.

Enkele jaren geleden werd Dr. Paul Janssen uitgeroepen tot één van de grootste Belgen. Terecht, want zijn hele leven lang zette hij zich in voor de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen om het leven van patiënten wereldwijd te redden en comfortabeler te maken. Niet minder dan vijf geneesmiddelen die hij samen met zijn medewerkers ontdekte en ontwikkelde, haalden de Lijst van Essentiële Geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Minder bekend, maar nog belangrijker is dat Janssen Pharmaceutica zich vandaag de dag toelegt op de bestrijding van tal van ziekten die ook heel wat mensen in onze welvaartmaatschappij treffen. Op niet minder dan vijf domeinen, meer bepaald neurowetenschappen, infectieziekten, immunologie, oncologie en cardiovasculaire en metabole aandoeningen, werkt Janssen Pharmaceutica hard aan oplossingen die mensenlevens kunnen redden of draaglijker maken.

Het uitwerken van degelijke oplossingen voor onvervulde medische noden is een tijdrovend en bijzonder kostenintensief proces. Uit een databank met duizenden moleculen gaat Janssen aan de slag met die molecule waarvan men vermoedt dat ze een ziekte het meest afdoend kan bestrijden. Na enkele jaren basisonderzoek en preklinische ontwikkeling kan het geneesmiddel op zijn doeltreffendheid worden getest in tal van klinische studies. Blijkt het geneesmiddel effectief en veilig werkzaam te zijn, dan volgt de officiële registratie. Dat hele proces beslaat al gauw 12 tot 14 jaar. Wanneer het geneesmiddel op de markt komt, heeft Janssen slechts enkele jaren de tijd om de gedane investeringen terug te verdienen, vooraleer generische concurrenten de markt betreden. Tel daarbij nog alle projecten die in de loop van het onderzoek onvoldoende succesvol blijken te zijn en je beseft dat een farmaceutisch bedrijf voortdurend de kosten en baten moet afwegen.

Gelukkig laten de mensen van Janssen Pharmaceutica zich niet ontmoedigen. De bijna 4000 medewerkers gaan dagelijks opnieuw enthousiast aan de slag om nieuwe oplossingen uit te dokteren. Een proces dat nooit eindigt...


Het gezicht van Janssen

Sh

Stef Heylen

Managing Director

Vind chemie in je job

#WEARECHEMISTRY

Vind
je job
Technisch
talent
gezocht!