Plastic verdwijnt uit tandpasta

Europese primeur! De Belgische cosmeticasector engageert zich om het gebruik van microplastics af te bouwen tegen 2020. Het akkoord werd op 9 januari ondertekend door de industrie en minister Marghem.

Tegen 2019 verdwijnen de schadelijke plastic korreltjes uit bepaalde verzorgingsproducten, belooft de Belgische industrie.

Eind 2019 moeten er minder cosmetische producten met zogeheten microplastics op de Belgische markt zijn. De federale minister van  Leefmilieu, Marie Christine Marghem (MR), ondertekende daaromtrent een akkoord met Detic, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van producenten en verdelers van cosmetica.  Het gaat om alle producten die weggespoeld worden met water, zoals tandpasta en shampoo.

De plastic deeltjes of microbeads kunnen vervangen worden door afbreekbare producten zoals kersenpitten of perzikpitten. Microplastics zijn kleine kunststofkorreltjes die behalve in tandpasta en shampoo ook in scheerschuim, zonnecrème, deodorant of scrubs voorkomen. In scrubs dienen ze als het ware als schuurpapier, om oude huidcellen te verwijderen. Ze zijn onoplosbaar en niet biologisch afbreekbaar in water. Via het rioolwater komen ze terecht in het milieu – in zee. Daar worden ze opgenomen door mariene organismen. Dat is een bedreiging voor het zeeleven op zich, maar als het gaat om vissen, mosselen of andere zeedieren die op ons bord terechtkomen, krijgen we  uiteindelijk ook een probleem in onze voedselketen.

Wereldwijd zijn er al verschillende landen die de microplastics in wegspoelbare producten in de ban hebben geslagen. In de Europese Unie zijn dat  Zweden (tegen 2020), Frankrijk, Finland, IJsland, Ierland, Luxemburg en Noorwegen. In Frankrijk is het wet. In 2013 kondigden dertien cosmeticaproducenten al aan geen plastic korrels  te zullen gebruiken in zeep, douchegel of tandpasta.

Als bedrijf lid worden?

#WEARECHEMISTRY

Wordt uw bedrijf ook het gezicht van We Are Chemistry? Stuur ons een berichtje en we bezorgen u een brochure met de deelnemersinfo.