Zeven bedrijven vertellen over COVID-19 en de sector staande houden.

Zeven We Are Chemistry bedrijven gaven in een ronde tafel inzicht over hoe zij COVID-19 ervaarden en welke lessen zij hieruit leerden. Lees het volledige artikel om mee te zijn waar Imerys, Evonik, Total, Agfa, Oleon, DuPont en Bayer rekening mee moesten houden.

We Are Chemistry, het jaarlijkse jobevent voor de chemie-, farma- en kunststoffenindustrie, moest vanwege de coronamaatregelen tot twee keer toe worden geannuleerd. Geen kans om potentiële kandidaten te ontmoeten of zich als bedrijf in de kijker te zetten dus. Om een keer de temperatuur te meten en te kijken hoe het de chemiebedrijven in deze bijzondere tijden vergaat, zette POM Antwerpen een rondetafelgesprek met een aantal vertegenwoordigers uit de sector op.

Door de erkenning als essentiële sector zijn bedrijven actief in chemie, farma en kunststoffen tijdens de lockdown, en ook nu tijdens de tweede golf, relatief goed blijven doordraaien. Terwijl in de piekperiode in april de tijdelijke werkloosheid in de rest van de industrie gemiddeld bijna 50% bedroeg, met pieken tot 80% en meer, bleef die in de chemie- en farmasector beperkt tot zowat 15%, met de grootste impact bij kunststofverwerkers. Momenteel is de tijdelijke werkloosheid in de sector teruggevallen tot amper 4%.

Uit de rondvraag blijkt ook dat de bedrijven in de sector al snel, zelfs nog voor de verplichting tijdens de lockdown, en voor zover mogelijk, overgingen tot telewerk. Voor het kantoorwerk althans, want de cruciale productie van basisstoffen voor onder meer zuiver drinkwater, voedingsmiddelen, medicijnen of handgels mocht niet in het gedrang komen, zij het met een minimumbezetting en met toepassing van fysieke afstandsregels en strenge veiligheidsvoorschriften.

Lees het volledige artikel op de website van onze mediapartner Jobat.